Aprovada la llicència d’obres de la futura Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona

Avui s’ha aprovat la concessió de la llicència per construir la Biblioteca de l’Estat a Barcelona, un equipament de prop de 18.000 metres quadrats que s’edificarà al costat de l’estació de França, amb capacitat per contenir més de 600.000 volums. El projecte és fruit del treball de la Comissió Mixta, integrada per l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i la Generalitat de Catalunya.

30/04/2024 13:26 h

Ajuntament de Barcelona

 

El nou centre documental, que entrarà en funcionament entre el 2027 i el 2031 i serà el més gran de l’Estat, complirà amb totes les funcions pròpies d’una biblioteca pública de l’Estat, però també les que estableix el Sistema Bibliotecari de Catalunya. La titularitat de l’equipament serà estatal, tot i que la gestió es transferirà a la Generalitat.

Amb una inversió de prop de vuitanta milions d’euros i el disseny de Josep Maria Miró (de Nitidus Arquitectes), el nou equipament s’aixecarà en terrenys municipals cedits que formen part del Pla director de la Ciutadella. La biblioteca aplegarà serveis i seccions comunes a tota mena de biblioteques, amb sales de lectura, sales d’informació, una sala d’accés al fons general i especialitzat, un fons infantil i juvenil, una sala de premsa diària, un saló d’actes, sales multifuncionals, punts d’accés a internet, màquines d’autopréstec, una zona de descans, una sala d’exposicions, una cafeteria-llibreria, un auditori i una zona d’aparcament.

Aquest equipament complementarà la Xarxa de Biblioteques de Barcelona i reafirmarà la importància del sector editorial barceloní, però també la condició de Ciutat de la Literatura, una declaració que Barcelona va obtenir de la UNESCO l’any 2015.